وێبلاگی یادداشته‌کانی هێمن عه‌بدوڵڵا

Tuesday, August 09, 2005
هه واڵی هه ڵوێستنامه به هۆڵه ندی
Volgens nieuwsberichten uit Iran, zijn sinds 9 juli steden in Koerdisch gebied niet meer veilig. Deze onveilige situatie is ontstaan nadat de politie in Mahabad het lijk van Shoan Qaderi, lid van de Koerdische Democratische Partij Iran (KDPI), achter een vrachtwagen de stad heeft rond gesleept. Doel was om Koerdische jongeren af te schrikken enigerlei actie te ondernemen tegen de Iranese regering.
Shoan Qaderi zette zich in voor de rechten van het Koerdische volk, meningsvrijheid en gelijkwaardigheid. Hij werd op 9 juli jongst leden gearresteerd en van dichtbij neergeschoten, daarna is hij, zoals gezegd, achter een vrachtwagen door de straten van Mahabad gesleept. Deze wrede daad, heeft de gemoederen in de stad en de regio hoog doen oplaaien. Winkels houden hun deuren gesloten en scholieren blijven thuis. Ook in andere Koerdische steden in Iran protesteren mensen, op diverse wijzen, om hun woede kenbaar te maken. De politie reageert hier fel op door op willekeurig wijze mensen op te pakken, straatverboden af te kondigen en arrestanten te martelen. De situatie in Koerdische steden wordt met de dag slechter; wanneer het dagelijkse leven weer op gang zal komen is geheel onduidelijk.
Vanaf het begin van de revolutie vraagt het regime telefoonbedrijven om alle telefoongesprekken met het buitenland door te geven om zo nieuws niet naar het buitenland door te laten dringen. De telefoonverbinding van sommige koerdische steden is verbroken.

Inmiddels is ook bekend geworden dat twee jongens, van 14 en 18 jaar, door marteling om het leven zijn gekomen.
Om de gevangenen te steunen en tegen deze onmenselijke acties van het regime te protesteren gingen vandaag ( 7 augustus) de Koerden in geheel Iran gedemonstreerd en geprotesteerd. Koerdische weblog-auteurs veranderen, in protest, ook allen de naam van hun sites in “Leven Oost Koerdistan” en hun eis is:

Vrijlating van alle gearresteerde mensen, zonder voorwaarden.
onderzoeken en vervolging van de misdadigers.
Terugtrekken van alle veiligheidstroepen en politie uit Koerdistan, welke de hoofdoorzaken van de houtige onveiligheden en opruiing in dat gebied zijn.
Officele schuldbekentenis van regeringsleiders aan de Koerdische bevolking en familie van de gemartelden en schadevergoeding voor onschuldige slachtoffers.
We willen er ook aan herinneren dat de Koerdische revolutie niet onder welke beschutting dan ook gedoofd mag worden, vrije meninguiting en protesteren is het wettelijke recht van ieder mens.


* * *

Via deze brief vraag ik iedereen, alle humanitaire organisaties en anderen met gevoel voor rechtvaardigheid en m.n. die actief zijn in deze regio, zich met kracht in te zetten voor hun vrijheid en hun beklag te doen bij de Iranese regering om deze regime te dwingen om de koerden en hun recht in acht te moeten nemen, niet laten het doel van het misleiden van dertien miljoen mensen uit te komen en hun vrijheid onder de voet te laten lopen.
M. Kia
نووسه‌ر Hemn له‌ Tuesday, August 09, 2005
0 Comments:
    Post a Comment
    << Home
    About Me
    ناو: Hemn
    شوێنی ژیان
    سه‌باره‌ت به‌ من
    See my complete profile
    Previous Post
    Archives
    Links